Stockholmsbörsen: Uppgången efter det inledande gapet på 0,4 procent blev måttlig och storbolagsindexet pendlade största delen av dagen mellan 1107 och 1104. Den sista timmen lyftes dock indexet som till slut stängde på 1107,5 vilket motsvarade en uppgång på måttliga 0,5 procent.
Omsättningen uppgick till 12,1 miljarder kronor vilket var högre än de två senaste dagarna och hela 25 procent högre än den dagliga omsättningen för de senaste tre månaderna. 83 procent av de aktier jag dagligen bevakar deltog i uppgången. Hittills i år har OMXS30 stigit med 12,1 procent.
Igår skrev jag: ”Måndagens markering av köparna som bildade en svans på nedsidan kring golvet i den stigande kanalen och nu blir det intressant att se om 1110 tas ut och om köparna vågar hålla i taktpinnen för ett nytt test av 1120 som utgör den övre begränsningen i den större konsolidering som råder”. Än så länge har inte nivån tagits ut och vi ska fortsatt vara beredda på tvära kast när motståndet för konsolideringen, 1120 närmar sig.
200-dagars medelvärde som får representera primärtrenden saknar nu riktning och då vet vi att det kan bli en skvalpig resa tills ”navigatorn” är inställd.
Bästa sektorer under tisdagen blev råvaror och oljebolag. Sämst men dock på plus gick finanssektorn.
Nokia fortsätter att imponera och tillhörde även under tisdagen vinnarna med en uppgång på hela 7,9 procent. Även Boliden och Sandvik tillhörde vinnarna med uppgångar på vardera 2,7 procent.
Högst omsatta aktier under tisdagen blev Volvo B 1229 Mkr (-1,4%), HM B 793 Mkr (+0,8%) följt av Eric B 671 Mkr (+0,8%).
OMXS30: Köparna har sedan en månad tillbaks god kontroll över händelseutvecklingen men nu närmar sig en bukett av viktiga motstånd där det viktigaste på kort- och medellång sikt är 1120-1127 som om de passeras innebär att årshögstanoteringen från mars tas ut. Även om vi har en del varningssignaler i en del av intradagsdiagrammen ska vi befinna oss bland köparna så länge vi inte får någon bekräftad säljsignal. Först om 1092 punkteras har vi fått en ny kortsiktigt lägre botten men fram till dess är det inte att tänka på att gå kort.
SP500: De två senaste dagarnas kraftiga uppgångar har redan skapat spänningar och gummisnodden börjar bli hårt spänd på ovansidan. Det hade varit hälsosamt med en kontrollerad rekyl redan på nuvarande nivå, gärna ner mot utbrottsnivån 1439-1434 för att undvika att den senare kommer att bli okontrollerat stor. I det långa- och korta perspektivet pekar trenden upp medan vi har en del tveksamhet och gott om motstånd i det medellånga.
Intresseklubben antecknar:
– Trygga Hem blev gasellföretag för femte gången – imponerande! (det du Göran Greider, där har du en del att lära)
– Wallenstam planerar investeringar för 2 Mdr 2013
– Basmetaller backar
– Net Insight får höjda rekommendationer av Nordea
– Japanska börsen stiger kraftigt på förhoppningar om nya stimulanser
– Grekland för höjt kreditbetyg av S&P
– Apples nedgång är överdriven enligt BoA. Enligt mig finns goda förutsättningar för en uppstuds efter fredagens effektuerade dubbelbotten och den positiva divergensen.
– Skanska får höjd rekommendation av Deutsche Bank
– Oracles resultat var bättre än väntat
– Prizer skär ner 20 procent av sin säljstyrka
– Miljöpartiet vill bjuda in till möte om hushållens skulder, bra för att komma från MP
– Mekonomen, Avanza och Byggmax lyfts fram av Tomas
Meerits, tidigare på Cevian och Triton och numera förvaltare av nystartade Lancelotfonden Avalon
– Råoljelagren sjönk med 4,1 miljoner fat i USA förra veckanVolvo rapporterar lastvagnsleveranser under november kl 8.30
Fedex och Navistar rapporterar idag (kl 13.30)
Håll koll på följande tider idag:
– Japan: handelsbalans november kl 0.50
– KI: konjunkturbarometer december kl 9.00
– KI: konjunkturprognos kl 9.15
– EMU: bytesbalans oktober kl 10.00
* Tyskland: IFO-index december kl 10.00
* BOE: protokoll penningpolitiskt möte i december kl 10.30
– EMU: byggproduktion oktober kl 11.00
– Norges Bank: räntebesked kl 14.00
– USA: bostadsbyggande november kl 14.30
– USA: DOE veckovisa oljelager kl 16.30
USA: Efter en positiv inledning effektuerades en ”Up and Go” redan kring halvtid. Indexet stängde på 1446,7 vilket motsvarade en uppgång med 1,1 procent och var så dessutom nära dagshögsta för andra dagen i rad. Återigen var det teknikintensiva Nasdaq 100 som gick bäst av de amerikanska indexen med en uppgång på 1,5 procent. Ledande ekonomer uttalade sig igår om att de oroas över styrkan i återhämtningen då arbeten som kräver låg utbildning inte återskapas som önskat trots det är uppgången på Wall Street den största sedan 2003.
Totalt omsattes 2,9 miljarder aktier vilket var högre än i måndags och 18 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. 283 av de 500 aktierna som ingår i indexet steg. Bästa sektorer blev energi och oljebolag medan guld- och dollarrelaterade bolag gick sämst.
Jag skrev igår att den ”treticksliknande formationen” var ett styrkebesked och att förutsättningarna för ett test av 1434/1438,6-nivån var goda. Med facit i hand vet vi att motståndsnivån togs ut och att vi nu har ett trendskifte i sikte. Nästa delmål är nu 1464 men det vore redan nu önskvärt med ett återtest av 1439 för att inte en kommande rekyl inte ska behöva bli alltför stor.
Förra veckan innebar en måttlig nedgång med 0,3 procent och på årsbasis har nu indexet stigit med 15 procent vilket kan jämföras med med hela 17,2 procent hos Nasdaq Composite.
Den långa trenden som representeras av årsmedelvärdet är stigande och kursen befinner sig ovanför nivån. Primärtrenden (MA-200D) lutar svagt uppåt och noteras inför onsdagen kring 1389. Det kortare sentimentet är positivt och kursstaplarna befinner sig ovanför både de långa-, medellånga och korta trendlinjerna.
Asien: Det är breda uppgångar på de asiatiska börserna nu på morgonen. Japanska Nikkei stiger med 2,4 procent på förhoppningar om mer ekonomiska insatser från den japanska centralbanken. Den kinesiska börsen stiger måttligt och i australien stiger All Ordinaries med 0,5 procent.